Διαδικασία συμμετοχής σε αντιμετώπιση φυσικής και μη καταστροφής

Προς: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Αττικής
Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Πειραιά & Νήσων
Κοιν.: Δ/νση Πυροσβεστικού Σώματος Πειραιώς
Δήμο Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη
Δήμο Κορυδαλλού

ΘΕΜΑ: «Διαδικασία συμμετοχής σε αντιμετώπιση φυσικής και μη καταστροφής»

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι

Η Ε.Δ.Ο.Κ είναι μια εθελοντική διασωστική οργάνωση ενταγμένη στη Γ.Γ.Π.Π. με ΑΜ 14/2009 και σύμφωνα με το καταστατικό της λειτουργεί κάτω από τον κρατικό φορέα στην αντιμετώπιση φυσικών κ μη καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ)

Σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνουμε από την Πολιτική Προστασία της
Περιφέρειας Πειραιά, τιθέμεθα κάθε φορά σε επιφυλακή, τόσο κατά την θερινή περίοδο, όταν η επικινδυνότητα για πυρκαγιά είναι επιπέδου 4 και άνω, όσο και για την χειμερινή περίοδο, όταν εκδίδεται και μας αποστέλλεται δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παρόλο ότι θέτουμε τους εθελοντές μας σε επιφυλακή όποτε μας έχει ζητηθεί, ουδέποτε έχουμε κληθεί να συνδράμουμε τον κρατικό φορέα, είτε σε μικρότερης κλίμακας περιστατικά π.χ. έρευνα και εντοπισμό αγνοουμένων αλλά ούτε και σε περιστατικά μεγάλης ανάγκης και διάρκειας, όπως το προηγούμενο καλοκαίρι στις πυρκαγιές στον Κάλαμο Αττικής ή στις πρόσφατες πλημμύρες στην Μάνδρα.

Ως ετούτου, οι εθελοντές μας θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα, περιμένοντας απαντήσεις από τον κάθε φορέα παραλήπτη της επιστολής αυτής.

1. Εφόσον δεν καλούμαστε ποτέ, ενώ τιθέμεθα κάθε φορά σε επιφυλακή, πιο το νόημα της επιφυλακής αυτής;

2. Εφόσον είμαστε ήδη σε επιφυλακή, για να επέμβουμε σε κάποιο περιστατικό, θα πρέπει να αυτοπροσκαλούμαστε ή θα πρέπει να περιμένουμε εντολή από κάποιο κρατικό φορέα;
Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια πληγείσα περιοχή (κλειστοί δρόμοι, κατεστραμμένα δίκτυα κλπ), πιστεύουμε ότι το να παρουσιαστούμε χωρίς την οργανωμένη πρόσκληση κάποιου κρατικού φορέα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από βοήθεια.

3. Οπότε, εγείρεται το εξής ερώτημα: οι ομάδες που παρουσιάζονται να δρουν σε συνεργασία με κρατικές δυνάμεις σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης (όπως παραδείγματος χάριν Ε.Σ. Ο.Δ.Ι.Κ Ε.Ο.Δ κλπ, η παρουσία των οποίων τεκμηριώνεται από πλάνα των Μ.Μ.Ε) κινούνται αυτόνομα ή καλούνται επιλεκτικά;

4. Όσον αφορά τις ικανότητες και την εκπαίδευση μας, όπως ΟΛΕΣ οι εθελοντικές ομάδες, από κρατικό φορέα – την Πυροσβεστική Υπηρεσία – εκπαιδευόμαστε μόνο για την δασοπροστασία -δασοπυρόσβεση.
Σε όλους τους άλλους τομείς, ( Α΄ Βοήθειες, Ορεινή ή Αστική διάσωση) η εκπαίδευση μας γίνεται από ιδιωτικούς φορείς και εκπαιδευτές.
Και με αυτού του είδους την εκπαίδευση είμαστε όλοι ενταγμένοι στα μητρώα της Γ.Γ.Π.Π.

Να διευκρινίσουμε ότι, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε κάτι εναντίον των ομάδων που συνδράμουν, αντίθετα εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας για τη συμμετοχή τους, απλά θεωρούμε ότι υπάρχουν και άλλες ομάδες (μια από αυτές είμαστε και εμείς) που έχουν την κάθε διάθεση, εκπαίδευση και δυνατότητα να προσφέρουν την υποστήριξη τους στις κρατικές δυνάμεις, πράγμα για το οποίο με κόπο εκπαιδεύονται.

Αναμένουμε την απάντηση στα ερωτήματα μας, του κάθε φορέα παραλήπτη της επιστολής αυτής και σας γνωρίζουμε ότι η παρούσα, καθώς και κάθε άλλη επιστολή που θα έρθει ή δεν θα έρθει, θα κοινοποιούνται στις εθελοντικές ομάδες που συνεργαζόμαστε, μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μας.

Το Δ.Σ. και οι εθελοντές της ΕΔΟΚ

Αφήστε μια απάντηση

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.